5 fabels over de zonnepanelen

De zonnepanelen worden steeds populairder, in iedere straat is er wel een huis die de zonnepanelen op zijn dak heeft. Als je besluit om zonnepanelen aan te schaffen, denk er dan ook aan om een groen energiecontract af te sluiten. Als je gebruik maakt van een energievergelijker vul je in hoeveel energie en zonnestroom je opwekt, op die manier vind je dan de leverancier met goedkope stroom. Er zijn een heleboel fabels in het leven geroepen, we bespreken ze in dit artikel.

 

De zon schijnt te weinig

Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in. Echter heeft een zonnepaneel niet pers├ę zonlicht nodig om energie te kunnen opwekken. Ook als het bewolkt is produceert een zonnepaneel voldoende energie.

 

Zonnepanelen zijn een te dure investering

Dat zonnepanelen duur zijn, dat klopt. En dat het een dure investering is, dat klopt ook. Na ongeveer 2 jaar heb je de zonnepanelen eruit verdiend. Maar omdat zonnepanelen wel 25 jaar mee kunnen gaan, verdien je dat er dubbel en dwars uit.

 

Zonne energie uit het Buitenland?

Het klopt dat sommige landen goedkoper zijn dan Nederland, maar om nou de zonne energie uit het Buitenland op te wekken? Dat is een groot fabel. We verliezen namelijk energie tijdens het transporteren vanuit het Buitenland. Daarnaast kost het ook nog eens extra geld om zonne energie te importeren uit het Buitenland.

 

Onbetrouwbaar in het donker?

Zonnepanelen wekken alleen energie op als het licht is, dat klopt. Maar zonnepanelen zorgen er ook voor dat de kolencentrales minder energie hoeven te produceren. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat ook deze vorm van energie goedkoper wordt.

 

Zonnepanelen op het zuiden

Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen op een hellingshoek van 35 tot 40 graden dan is dat perfect natuurlijk. Maar het is een fabel dat zonnepanelen die ergens anders liggen niet genoeg produceren. Wel is het zo dat het wat langer duurt voor je de zonnepanelen hebt terugverdiend, omdat de zonnepanelen niet altijd in de zon liggen.