Atomic force microscopy:

Het zal je vast niet ontgaan zijn: de opkomst van zonnepanelen. Je vader vertelt je enthousiast over de panelen die sinds kort op hun dak liggen, op een verjaardagsfeestje is het een populair thema onder de mannen en zelfs op de vrijdagmiddagborrel hoor je die ene collega trots vertellen over het geld wat hij bespaart sinds de zon grotendeels zijn energierekening betaalt.

Duurzame energie

Zonnepanelen zijn een relatief nieuw fenomeen in de wereld van gas en licht. Deze panelen liggen op het dak, waardoor de zon erop schijnt. Deze zonne-energie wordt vervolgens omgezet in elektriciteit. Doordat de zon wordt gebruikt om energie op te wekken, zijn zonnepanelen een enorm duurzame uitvinding. Door de zon opgewekte energie is de meest groene en schone energie die er momenteel bestaat. Normaal gesproken wordt energie opgewekt door fossiele brandstoffen zoals kolen of aardgas. Niet alleen komt bij het winnen van deze fossiele brandstoffen CO2 vrij (welke de ozonlaag schaadt), ook raken hiervan de bronnen langzaam op waardoor wij Nederlanders brandstoffen moeten kopen en laten verschepen uit het buitenland. Dit is zowel duur als niet goed voor het milieu. Doordat de klimaatverandering veel in het nieuws is, zijn veel mensen op zoek naar een manier om hun huis te verduurzamen. Zonnepanelen zijn hier een mooi en groen antwoord op. Een leuke bijkomstigheid is dat je het terugziet in de meterkast en dus op je maandelijkse energierekening. Daarnaast gaan zonnepanelen gemiddeld 25 jaar mee, een heuse investering dus.

Nieuwe technologie

Het zal je niet ontgaan zijn dat de technologie met sprongen vooruit gaat. Dit geldt ook voor zonnepanelen. Zo is er een nieuwe techniek ontwikkeld om de energie-opwekking te verbeteren en meer effici├źnt te maken: atomic force microscopy, in het Nederlands ook wel atoomkrachtmicroscopie genoemd. Zoals de naam al zegt, vindt atoomkrachtmicroscopie op zeer kleine (microscopische) schaal plaats. Deze techniek zorgt ervoor dat moleculen die aan de oppervlakte liggen met een klein naaldje en licht gemanipuleerd kunnen worden. Zo worden de zonnepanelen nog gevoeliger voor licht en wordt er zoveel mogelijk zonlicht omgezet in energie. Het is dus zeker geen slecht idee om eens te overwegen wat zonnepanelen voor jou en je portemonnee kunnen betekenen!

Tags: