De ideale richting en hellingshoek van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de afgelopen tijd een grote trend geworden. Zo beschikt Nederland momenteel over ruim 1,5 miljoen woningen die voorzien zijn van zonnepanelen. Hieronder vallen niet enkel gezinswoningen, maar ook ondernemingen, zoals een duurzame boerderij

Wellicht is het jou inmiddels opgevallen dat zonnepanelen in alle gevallen schuin bevestigd worden. Op deze wijze kunnen de panelen het rendement optimaliseren, waardoor bewoners de maximale energie uit de zon halen. In dit artikel zullen wij meer delen over de plaatsing van de zonnepanelen.

Richting van de zonnepanelen

De richting van de zonnepanelen is uiteraard een belangrijke factor rondom het behaalde rendement. De zon speelt een grote rol, waardoor het essentieel is om de zonnepanelen zo lang mogelijk naar de zon te laten wijzen. De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Uit meerdere onderzoeken behalen de zonnepanelen, gericht naar het zuiden, het meeste rendement. Daarbij geldt: hoe hoger het rendement, hoe korter de terugverdientijd. Klinkt dat niet fijn?

Hellingshoek van de zonnepanelen

Ook de hellingshoek is enorm belangrijk om veel rendement te behalen. De hellingshoek geeft aan in hoeverre de zonnepanelen zijn gekanteld, waarbij de panelen bij 0° plat liggen en bij 90° volledig verticaal staan. De ideale hellingshoek is afhankelijk van de richting van de zonnepanelen. Indien de zonnepanelen zich naar het zuiden richten, zal een hellingshoek tussen de 15° en 55° perfect zijn. Indien de zonnepanelen zich naar het oosten richten, zal de hellingshoek tussen de 0° en 25° moeten liggen voor een optimaal rendement. 

Conclusie

De richting en hellingshoek van de zonnepanelen hebben enorm veel invloed op het rendement. Om het rendement te optimaliseren, raden specialisten aan om de pv-systemen naar het zuiden te richten met een hellingshoek van 35°.