Wat zijn de voor-, en nadelen van geld lenen?

Denk je erover om een geldlening af te sluiten? Dan is het verstandig om je goed te laten informeren over de voordelen en de nadelen van een persoonlijke lening. Uiteraard verschillen de voor-, en nadelen van persoon tot persoon, toch is het aan een aantal kenmerken vrij eenvoudig na te gaan.

Een persoonlijke lening; de voordelen

Eén van de grootste voordelen van het aangaan van een persoonlijke lening is toch wel de veiligheid van deze lening. Omdat in principe alles vaststaat en jouw persoonlijke situatie voorafgaand aan het afsluiten van de lening door de kredietverstrekker wordt gecontroleerd, kan er eigenlijk maar weinig misgaan.

Wanneer je het contract ondertekent, weet je precies hoeveel er maandelijks afgelost moet worden en ook de lengte van de looptijd wordt op dat moment bekend gemaakt. Je weet dus precies hoeveel jaar je erover doet om de lening terug te betalen. Ook wordt in de maandelijkse aflossing mee verrekend wat de kosten zijn van de lening en de rente. Is de lening na verloop van tijd in zijn geheel afgelost? Dat is het einde verhaal. Je verplichtingen houden op en het contract komt ten einde.

In vergelijking met een kredietopening of een doorlopend krediet, worden bij een persoonlijke lening vaak rentetarieven gebruikt die een stuk goedkoper zijn. Dit komt omdat alles duidelijk is bij een persoonlijke lening.

Nog een voordeel van een persoonlijke lening is dat er geen verantwoording afgelegd hoeft te worden. Er is bijvoorbeeld geen aankoopbewijs of een factuur vereist. Dit kan wel het geval zijn bij specifieke leningen, denk bijvoorbeeld aan een autolening. Je geniet hierdoor enigszins van discretie en vrijheid wat betreft je aankopen. Je kunt alles financieren met een persoonlijke lening, van je studie tot aan de inrichting van je vakantiewoning.

Een persoonlijke lening; de nadelen

Eén van de grootste nadelen van een persoonlijke lening is dat er weinig tot geen flexibiliteit mogelijk is. Je kunt bijvoorbeeld alleen maar vervroegd terug betalen door middel van een wederbeleggingvergoeding en ook kun je het kapitaal wat je hebt terugbetaald niet nog een keer opnemen. Dit is bij een doorlopend krediet wel het geval.

Wil je deze flexibiliteit wel, dan kun je beter kiezen voor een geldreserve of doorlopend krediet. Dit noem je ook wel een kredietopening. Kredietkaarten en kaskredieten vallen hier ook onder.

Een kredietopening is een krediet waarbij je alleen rente betaald over het opgenomen bedrag. Hier staat wel tegenover dat de rente een stuk hoger ligt dan bij een persoonlijke lening. Ook ligt de looptijd niet vast en omdat de einddatum niet bekend is, kan er natuurlijk geen vaste rente berekend worden over het openstaande krediet.
Nog een nadeel van het aanvragen van een persoonlijke lening kan zijn dat je bij elke nieuwe lening de procedure steeds weer opnieuw moet doorlopen. Dit is bij een doorlopend krediet niet het geval.

Het laatste nadeel van een persoonlijke lening is dat het voor kan komen dat je de maandlasten niet meer kunt betalen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je ziek wordt of ontslagen wordt. Een verandering aanbrengen in een persoonlijke lening is dan niet mogelijk.

Wil je jouw zonnepanelen financieren? Kijk dan eens op de website van Findio

Tags: