Beperk je warmteverlies met een goede dakisolatie

Veel huizen in Nederland hebben al een vorm van dakisolatie, maar helaas zijn de huizen van voor 1992 niet goed geïsoleerd. Om die reden kan het verstandig zijn om de isolatie van je dak te beoordelen en te zien of je het kunt verbeteren. Het grootste voordeel is dat je dan minder warmte verliest als je in de wintermaanden stookt. Warmte stijgt namelijk en zo verdamp je eigenlijk je verwarming door het dak naar buiten. Hoe beter de isolatie, hoe minder je daar verliest. 

Hoe werkt isolatie? 

Als je gebruik maakt van isolatie is het doel ervoor te zorgen dat de lucht niet te veel vermengd met de lucht aan de andere kant van het materiaal. In het geval van dakisolatie wil je graag dat tijdens de koude wintermaanden je warme verwarmingslucht niet vermengd wordt met de buitenlucht via je dak. Het materiaal dat je gebruikt om te isoleren geleid slecht warmte (en kou) waardoor het dus geen warmte onttrekt aan de omgeving, oftewel jouw kostbare verwarming. 

De materialen die je gebruikt voor isolatie zijn vaak PU-materialen, zoals PUR en PIR. Dit zijn producten die gevuld zijn met gas die de warmte niet zo makkelijk opnemen waardoor ze dus een isolerende werking hebben. Je kunt bijna niet voorkomen dat er iets aan warmteverlies ontstaat, maar met isolatie kun je wel tot 20% het verlies reduceren. 

Hoe werkt dakisolatie bij een schuin dak? 

Je kunt een schuin dak op twee manieren isoleren: aan de binnenzijde en aan de buitenzijde. Als je een schuin dak aan de binnenkant gaat isoleren dan plaats je isolatiemateriaal tussen de balken van het dak en dat werk je vervolgens af. Steenwol of glaswol zijn dan de meest gebruikte materialen als je voldoende ruimte hebt. Heb je minder ruimte? Dan kun je kiezen voor PIR- of Resol platen om je dak te isoleren. 

De buitenkant isoleren kan ook gerealiseerd worden, maar vergt meer expertise. Je moet namelijk de dakpannen verwijderen en dan moeten er dakplaten worden geplaatst over het bestaande dakbeschot heen. Omdat van buitenaf er veel weersinvloeden zijn, is het belangrijk dat dit goed gebeurd. Als er bijvoorbeeld wind en regen onder kan komen dan kun je vochtschade krijgen en het herstel kan hoge kosten met zich mee brengen. 

Hoe werkt een dakisolatie bij een plat dak? 

De meest effectieve methode om een plat dak te isoleren is om dat vanaf de buitenkant te doen. Je brengt een isolatie aan tussen de dakbedekking en het dakbeschot. Dit is de meest gebruikelijke methode, maar je kunt er ook voor kiezen om een omgekeerd dak te plaatsen. Op die manier isoleer je het dak vanaf de buitenkant en werk je het af met tegels of grind. Dit is de meest snelle en goedkope manier, maar levert in verhouding tot de andere methode minder rendement op. 

Een goede dakisolatie zorgt ervoor dat je minder warmteverlies hebt, waardoor je zowel je stookkosten beperkt als je CO2-uitstoot. Dat is zowel goed voor je eigen portemonnee als voor het milieu. 

Laat ook jouw woning isoleren door www.isolatiespecialist.nl.

Tags: