Zonneboiler als alternatief voor cv-ketels

Ooit een keer is je cv-ketel aan vervanging toe. Wanneer dit het geval is heb je de keuze uit verschillende alternatieven of je kiest voor een nieuwe cv-ketel. Je kunt nog kiezen voor een nieuwe cv-ketel tot 2026, hierna is het verplicht om voor een duurzamer alternatief te kiezen. Er zijn een aantal duurzame alternatieven, zoals een airco, warmtepomp of een zonneboiler. In deze blog gaan we je meer vertellen over de zonneboiler als alternatief voor je cv-ketel.

Wat is een zonneboiler?

Een goed alternatief voor je cv-ketel is een zonneboiler. Maar wat is een zonneboiler eigenlijk? Een zonneboiler warm water op met zonne-energie aan de hand van zonnecollectoren. Het voordeel van een zonneboiler is dat deze warmte niet alleen kan worden gebruikt voor huishoudelijke taken als koken, wassen of douchen, maar het kan ook worden gebruikt voor de vloerverwarming of de verwarming van je zwembad. Daarnaast is het een flinke besparing op je energierekening. Je kan wel tot de helft besparen op je energiekosten. 

Kosten van een zonneboiler

Met een zonneboiler kun je flink besparen op je energierekening. Maar wat kost een zonneboiler eigenlijk? Een gezin van 4 personen heeft een zonneboiler van 200 liter nodig, hiervoor betaal je gemiddeld €4.000,- tot €6.000,-. De prijs van een zonneboiler is vooral afhankelijk van de capaciteit van de zonneboiler, het aantal en het type zonnecollectoren. 

Per persoon moet je rekening houden met een capaciteit van 50 liter. Heb je een gezin van 2 personen? Dan is een vat van 100 tot 150 liter dus voldoende. Hieronder vind je een handig overzicht.

Aantal personenCapaciteit zonneboilerGemiddelde prijs
150 liter€2.500,-
2100-150 liter€3.500,-
3-4150-250 liter€3.500,- tot €6.000,-

De voordelen van een zonneboiler

Duurzame energie wordt steeds belangrijker. Een van de manieren om je sanitair op een duurzame manier op te warmen is met een zonneboiler. Het hebben van een zonneboiler brengt een aantal voordelen met zich mee:

  • Besparen op energiekosten: je betaalt minder geld voor je gasverbruik.
  • Milieuvriendelijk: een zonneboiler warmt je water op een milieuvriendelijke manier op.
  • Onderhoudsvriendelijk: je hoeft je zonneboiler niet jaarlijks te onderhouden.
  • Verschillende toepassingen: een zonneboiler kan niet alleen je sanitair verwarmen, maar ook je vloerverwarming of zwembad.

Nadelen van een zonneboiler

De aanschaf van een zonneboiler brengt veel voordelen met zich mee, maar zoals altijd zitten er ook een aantal nadelen aan verbonden. Een van de nadelen is dat het rendement vrij laag is in koudere periodes. In koude periodes kan je zonneboiler niet voldoende opwarmen. Nog een nadeel is dat een zonneboiler veel plaats inneemt. Niet alleen op je dak is ruimte nodig, maar ook in huis voor een voorraadvat. Wegen deze nadelen te zwaar? Kijk op cvketel-gids.nl voor meer alternatieven. 

Tags: