Haal het beste uit je zonnepanelen

Heb jij zonnepanelen op je dak? Dan ben je vast nieuwsgierig naar hoe je het beste uit je zonnepanelen kan halen. Met zonnepanelen bespaar je natuurlijk al snel honderden euro’s per jaar op je energierekening, doordat je zelf je eigen stroom opwerkt. Dit lukt alleen wanneer je onderstaande tips goed toepast.

Ligging en hellingsgraad

Zowel de ligging van je dak en de hellingsgraad van de panelen hebben veel invloed op de opbrengst. Met deze twee factoren kun je er namelijk voor zorgen dat de zonnepanelen zoveel mogelijk zonlicht opvangen. Het is belangrijk dat je een rendement van minimaal 50% behaalt. Vanaf dan zijn zonnepanelen de investering waard.

Een dak op het zuiden is natuurlijk het meest ideaal. Maar ook met een dak op het westen, oosten of noorden is het mogelijk om rendement uit je zonnepanelen halen. Ook op een plat dak zijn zonnepanelen mogelijk: de panelen worden dan met behulp van een installatie in de juiste richting gelegd.

Een hellingsgraad tussen de 20 en 50 graden is het meest ideaal. Schakel voor het installeren van zonnepanelen altijd een zonnepanelen installateur in. De vakman zorgt ervoor dat de panelen zo komen te liggen dat je een zo hoog mogelijk rendement behaalt.

De hoeveelheid zonlicht

Op de hoeveelheid zonlicht heb je zelf geen invloed, maar het bepaald natuurlijk wel de opbrengst. Het slechte nieuws is dat in de winter en op bewolkte dagen er nou eenmaal minder zonlicht is, waardoor je dan dus minder energie opwekt.

Het goede nieuws is dat zonnepanelen Uv-straling nodig hebben om energie op te wekken, en eigenlijk is er, hoe bewolkt het ook is, altijd Uv-straling. De zonnepanelen leveren dus altijd iets op. De enige uitzondering is ’s nachts: dan is er ook geen Uv-straling en wekken de panelen dus geen stroom op.

Aanvullende tips

Met de juiste ligging van je dak, hellingsgraad van de panelen en de hoeveelheid Uv-straling behaal je al snel een hoog rendement. Haal nog meer uit je zonnepanelen met de onderstaande tip!

Gebruik elektrische apparaten overdag! ’s Nachts wekken je zonnepanelen geen stroom op. Wanneer je ’s nachts een wasje draait, profiteer je dus niet van je zelf opgewekte stroom maar gebruik je stroom van je energieleverancier. Gebruik elektrische apparaten daarom alleen overdag en maak gebruik van de timer: zodat de was klaar is wanneer je uit je werk komt.

Laat daarnaast de zonnepanelen installeren door een erkend installateur. Hiermee ben je ook verzekerd dat je het hoogst mogelijke rendement behaalt.

Tags: