Tips & tricks bij het installeren van zonnepanelen!

Met het gegeven dat Nederland in 2050 energieneutraal wil zijn, is het investeren in duurzame energie interessant geworden. Dat is op korte termijn niet de voornaamste redenen. De gasprijzen stijgen de pannen uit! Niet alleen de gastprijzen, maar alles is duurder aan het worden. Daarom dat zonnepanelen ook een gewenste luxe is om de maandlasten laag te houden. Wij vertellen jou hoe je de zonnepanelen het best kunt installeren en geven een aantal tips waarom zonnepanelen zo interessant zijn.

Zonnepanelen op het zuiden

Zonnepanelen op het zuiden leveren de meeste opbrengst op. Maar dat is weer afhankelijk van het dak. Want er zijn allerlei factoren waardoor de opbrengst beperkt kan worden, namelijk:

  • Zijn meerdere dakvlakken geschikt, plaats ze dan aan beide kanten. Let op, vaak zijn er dan wel meerdere omvormers of meerdere ‘strings’ per omvormer nodig.
  • Let op de schaduw! De schaduw hoeft geen groot probleem te zijn, maar dan zijn er vaak wel micro-omvormers of power optimizers nodig.
  • Leg de panelen niet te dicht langs de rand of nok, bij eventuele stormen kunnen er dan problemen ontstaan.
  • De belastbaarheid van een dakkapel is vaak minder dan de rest van het dak, terwijl panelen op de dakkapel meer wind vangen en dus meer ballast nodig hebben.

Goed om te weten is dat een oost-west opstelling ook interessant kan zijn. Overleg dat met de betreffende partij.

Legplan

Het bedrijf dat de zonnepanelen installeert kan op 2 manieren de optimale legplan bepalen. Dit kan op afstand met geavanceerde computerprogramma’s waarin Google maps-achtige foto’s van je dak gebruikt worden, maar ook schaduwsimulaties over het gehele jaar aanbod komen. Maar het verstandigst is dat er iemand langs komt. Dan kan de bekabeling en de plaats waar de omvormer moet komen besproken worden. Zonnepanelen installeren is daarom niet verstandig om zelf te doen.

Het is ook mogelijk om een combinatie van beide te hanteren. De opname op afstand wordt dan ter plekke met jou besproken.

Let op de prestaties van zonnepanelen bij hoge temperaturen

Het klinkt allesbehalve logisch voor een leek, maar zonnepanelen houden niet zo van warmte. Let daarom op de ‘temperatuur coëfficiënt’ van de zonnepanelen bij aankoop. Het is namelijk niet zo des te hoge de temperatuur des te meer de panelen opwekken. Hierdoor kunnen prestaties op achteruitgaan.

Tip: naast zonnepanelen denk ook aan verkoelende- en verwarmende airco’s

Gas en elektriciteit worden steeds duurder, zoals we aangaven. Naast het plaatsen van zonnepanelen is het plaatsen van verwarmende- en verkoelende airco’s ook het overwegen waard. Doordat je zonnepanelen hebt wek jij je eigen elektriciteit op en je airco’s draaien op je eigen gewekte elektriciteit. Hierdoor kun jij in de winter je ruimtes verwarmen en in de zomer verkoelen. Dit zorgt ervoor dat je maandelijkse gaslasten dalen en je elektriciteitsverbruik zou stijgen, maar doordat je je eigen elektriciteit opwekt je direct daar ook weer op bespaart. Een win-win situatie dus!