Wat brengen zonnepanelen precies op?

In Nederland kun je ook volledig gebruik maken van zonne-energie. De output van zonnepanelen is voldoende om het energieverbruik van huishoudens te stimuleren. Naast het feit dat zonne-energie goed is voor ons klimaat, gekoppeld aan traditionele energie (geleverd door energieleveranciers), kan het al snel veel energiekosten besparen. Bovendien kun je meer besparen door de elektriciteit en de energie die je bij energieleveranciers koopt te vergelijken, zodat je altijd tegen de goedkoopste prijs kunt betalen.

Algemene informatie

Zonnepanelen-vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek. Dit wordt ook wel nominaal paneelvermogen genoemd: het vermogen dat onder ideale testomstandigheden wordt geleverd in een fabriek die zonnepanelen Zuid-Holland produceren. De output van zonnepanelen wordt uitgedrukt in kilowattuur. Bij het doorrekenen van de verwachte baten zullen we corrigeren want als de zonnepanelen eenmaal op het dak geplaatst zijn, zullen er niet altijd ideale omstandigheden ontstaan. Dit is als volgt:
Standaard gaan we er vanuit dat zonnepanelen 250 Wp vermogen per uur produceren. Dit is gelijk aan 0,25 kWh. We vermenigvuldigen het met de correctiefactor 0,9. Daarom is de gemiddelde stroomopwekking van een zonnepaneel 0,25 x 0,9 = 0,225 kWh.
Leveranciers van zonnepanelen geven altijd het nominale vermogen (Wp) en verwachte output (kWh) in hun producten aan. Hierdoor is het eenvoudig om te berekenen hoeveel zonnepanelen een huishouden verbruikt.

Hoe efficiënt zijn ze precies?

De efficiëntie van zonnepanelen varieert enorm. De gemiddelde grootte van zonnepanelen is 1 meter x 1,65 meter en het standaardvermogen is 250 Wp. Een zonnepaneel kan dus gemiddeld 225 kWh zonne-energie per jaar opwekken. Als je 3500 kWh elektriciteit verbruikt (het gemiddelde verbruik van een huishouden), heb je ongeveer 16 zonnepanelen nodig. Wil je precies weten hoeveel zonnepanelen er op het dak kunnen worden aangebracht? Vergelijk dan zonnepanelen.

Het wordt aanbevolen om ongeveer 75% van het energieverbruik op te wekken, zodat de energie die je opwekt altijd minder is dan de energie die je zelf verbruikt. Voor elektriciteit die meer wordt opgewekt dan verbruikt, is het terug leververgoeding dat je ontvangt lager dan de prijs die je zou betalen om elektriciteit bij de leverancier af te nemen.
Er zijn verschillende formaten zonnepanelen. Het standaard zonnepaneel is 1 x 1,65 meter groot en heeft een gemiddeld vermogen van 250 tot 270 Wp. Er zijn ook enkele grotere zonnepanelen met afmetingen van 1,95 x 1 meter en een gemiddeld vermogen van ongeveer 300 Wp.
De opbrengst van zonnepanelen kan dus behoorlijk zijn, maar het is dus ook variabel. Je zult dus even goed moeten natrekken of dit voor jou een verstandige keuze is, maar meestal is het antwoord ja.

Bron: Solease.nl

Tags: