Zelf een zonnepaneel plaatsen of laten doen

Zelf een zonnepaneel plaatsen of laten doen?

Zonnepanelen zijn de laatste jaren in Nederland steeds populairder geworden. Je kunt je zonnepanelen zelf installeren, maar het is ook een mogelijk om het door de leveranciers van de zonnepanelen te laten doen. Je hebt natuurlijk ook installateurs die je voor deze klus kun inhuren.  Voor het plaatsen van een zonnepaneel is er geen omgevingsvergunning nodig die je bij de gemeente moet aanvragen.

Echter zijn er wel een aantal criteria bij het bevestigen van de zonnepanelen. Een aantal regels zijn de hellinghoek van de zonnepanelen. Deze hoort dezelfde vorm te hebben als het dak. Als je niet kunt voldoen aan deze specifieke eis bestaat er een kans dat de gemeente bezwaar gaat maken.

Benodigdheden bij het plaatsen van zonnepanelen

Wat heb je nodig en waar moet je zeker rekening mee houden? Een aantal benodigdheden zijn natuurlijk de zonnepanelen zelf. Daarnaast onder meer een omvormer, montage sets, consoles (deze zijn nodig bij een plat dak), een elektriciteitsmeter. Op de elektriciteitsmeter kun je zien hoeveel het verbruik is en wat het oplevert. Tussen het dak en zonnepanelen dient ook ruimte gemaakt te worden voor het ventilatiesysteem.

Het aanbrengen van de zonnepanelen is een vak apart. Het dak moet op het zuiden liggen en de helinghoek hoort tussen 35 graden en 37 graden te liggen. Dit omdat je dan optimaal gebruik maakt van de zonnepanelen. De levensduur van een zonnepanel is meestal ruim op 20 jaar. Een vierkante meter van een zonnepaneel levert een gebruiker ruim tussen de 80kWh en de 120 kWh op per jaar.

Subsidies voor het gebruik van zonnepanelen.

Door gebruik te maken van zonnen-energie kun je sinds 2 juli 2012 als particulier een subsidie aanvragen. Je kunt als koper van de zonnepanelen eenvoudig de subsidie aanvragen met behulp van je Digid. De subsidie geldt echter niet voor zonneboilers en eind 2013 is gaat het potje van subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen waarschijnlijk op.

Natuur en Milieu

Een ander initiatief dat door het project Zon Zoekt Dak is opgericht is om gezamenlijk met 1 miljoen huishoudens zonnepanelen in te kopen. Dit is natuurlijk beter voor de natuur en milieu. Hierdoor kan je met behulp van zonnen energie bijdragen aan een duurzame wereld en uiteindelijk een gezonde wereld. Het mooie aan dit initiatief is dat je als gebruiker eenvoudig kunt aanmelden en dat Zon Zoekt Dak alles van je overneemt. Denk onder meer aan de installatie en de service. Doordat de zonnepanelen gezamenlijk in worden gekocht kunnen ze jou als gebruiker een scherpe prijs bieden.