Zijn zonnepanelen de oplossing?

Het is de natte droom van Jesse Klaver en de nachtmerrie van Liander: een Nederland vol zonnepanelen. Afhankelijk van aan wie je het vraagt is dat de oplossing voor ons klimaatprobleem, of juist een dolk in de rug van ons energienet. Hoewel iedereen het erover eens is dat duurzame zonnepanelen een deel kunnen zijn van de oplossing voor ons energieprobleem, is niet iedereen het eens over de mate waarmee dat zou moeten gebeuren.

Keer op keer worden er onderzoeken gepresenteerd van bedrijven die van mening zijn dat zonnepanelen installeren op alle daken van de wereld de manier is om onze klimaat crisis op te lossen. Als we op ieder dak zonnepanelen leggen, dan hebben we genoeg energie voor de hele wereld. Dat het nacht wordt is niet erg, want daar hebben we accu’s voor toch?

Hoewel dit in theorie allemaal erg mooi klinkt, is dit in praktijk zo makkelijk nog niet. Neem bijvoorbeeld die accu’s: hoewel de technologie daarvoor zeker in ontwikkeling is, is opslag van elektriciteit op de schaal nodig voor hele steden of landen simpelweg nog niet aanwezig. Hoewel die technologie er vast in de toekomst wel zal zijn, is die er nu simpelweg nog niet en moeten we het doen met wat we hebben. Daardoor is alleen zon simpelweg niet genoeg. In de nacht werkt het niet en overdag kan de energieproductie ook wisselend zijn. 

Om die reden zullen zonnepanelen niet de enige oplossing kunnen zijn voor klimaat problematiek. Echter betekent dit niet dat ze geheel nutteloos zijn. Zonnepanelen zijn nog steeds een schone bron van elektriciteit en kunnen in combinatie met andere bronnen erg nuttig zijn. Een stroomnet dat werkt op zon, wind en kernenergie is een voorbeeld van een energienet dat schoon, maar toch ook zeer betrouwbaar is. Is er een dag minder zon en wind, dan draait de kernreactor wat harder.

Tags: