Zonnepanelen

Een cruciaal onderdeel bij het opwekken van zonne-energie is een zonnepaneel of -collector. Hoewel deze termen in het dagelijks leven door elkaar worden gebruikt, zijn de twee producten absoluut niet hetzelfde. Een korte uitleg.

Wat zijn zonnecollectoren?

Zonnecollectoren zijn de eenvoudigste apparaten die gebruikt kunnen worden om de warmte (ook een vorm van energie) van de zon ‘af te tappen’. De gewonnen warmte wordt via een netwerk aan buizen en leidingen naar een zonneboiler getransporteerd, waar ze helpen om de temperatuur van het water dat in die boiler zit te verhogen. Dat is vaak nog niet de gewenste temperatuur, er zal dus nog een beetje moeten worden bijgestookt. Dat is echter wel veel minder dan normaal, omdat het water al een hogere begintemperatuur heeft. Zonnecollectoren leveren dus zelf geen elektriciteit, maar zorgen wel dat het verbruik daarvan (of het verbruik van gas) een flink stuk omlaag gaat.

Een zonnecollector is eigenlijk niet veel meer dan een aluminium bak. Om een zo hoog mogelijk rendement te garanderen, is deze bak aan alle kanten geïsoleerd. Door die bak lopen leidingen, waar een medium doorheen stroomt. Vaak wordt daar water voor gebruikt, maar dat is geen vereiste. Aan de bovenkant (de kant die je ziet) worden deze buizen afgedekt door een absorberplaat, die als taak heeft om zoveel mogelijk zonnewarmte te absorberen. Ter bescherming wordt er een afdekplaat gemonteerd, zodat de absorberplaat en andere kwetsbare onderdelen niet worden blootgesteld aan (onder andere) vogelpoep en het weer.

Zonnepanelen in tegenstelling tot zonnecollectoren

In tegenstelling tot zonnecollectoren wekken zonnepanelen (ook wel bekend als PV-panelen of fotovoltaïsche panelen) wel stroom op. Het systeem zit een stuk complexer in elkaar, maar is op veel meer manieren te gebruiken. Er is namelijk geen zonneboiler (of een vergelijkbaar stuk randapparatuur) nodig. PV-panelen maken gebruik van een handige eigenschap van silicium, een materiaal dat ontzettend veel wordt gebruikt in de elektronica industrie (denk ook aan Silicon Valley, waar veel computerbedrijven hun hoofdkwartier hebben). Wanneer er twee plaatjes van dit materiaal op elkaar (met een beetje tussenruimte) worden gemonteerd, en dat bouwsel onder invloed staat van licht, gaat er een stroompje lopen. Als dat eenmaal gebeurt is het niet zo moeilijk meer: elektriciteit uit het paneel aftappen en het elektriciteitsnet opsturen.

Energie opslaan

Maar dat is niet het enige wat er met de opgewekte elektrische energie gedaan kan worden. Het is namelijk ook mogelijk om de energie op te slaan in accu’s, een techniek die veel gebruikt wordt op de meer afgelegen plekken van deze wereld. Kosten om het paneel aan te sluiten om het stroomnet (en daar eventueel kabels voor te moeten trekken) worden met zo’n zonnepanelen systeem bespaard. Wanneer gebruik wordt gemaakt van zo’n systeem is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de accu genoeg capaciteit hebben. Het is immers zonde als de energie die nog wordt gewonnen als de accu vol is, verloren gaat, en bovendien kan het voorkomen dat de accu na een minder zonnige periode leeg raakt. Bij een grotere zonnepanelen accu, of een aantal geschakelde batterijen, is dat risico vanzelfsprekend veel minder.

Bron: https://www.echte-energie.nl/

Bron: https://123zonnepanelenvergelijken.nl/

Bron: https://www.schoongenoegvankernenergie.nl/

zonnepanelen

 

Tags: