Zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds populairder. Tot voor kort werden ze bijna uitsluitend in de ruimtevaart gebruikt, maar door de snelle vooruitgang van de techniek en de subsidie die wordt toegekend voor het plaatsen van zonnepanelen besluiten steeds meer mensen om ook zonnepanelen te plaatsen.

Zonnepanelen zetten zonne energie om in elektriciteit. Ze bestaan uit zonnecellen, die zonlicht opvangen en in bruikbare elektriciteit omzetten. Die opgewekte elektriciteit kan vervolgens direct gebruikt worden. Bij een overschot kan er ook aan het stroomnet geleverd worden, dit wordt een netgekoppeld systeem genoemd en wordt in Nederland doorgaans gebruikt. De elektriciteitsmeter loopt in dat geval terug als u in huis minder elektriciteit gebruikt dan de zonnepanelen leveren.

Een belangrijke reden om zonnepanelen te plaatsen is uiteraard dat het goed is voor het milieu. De Nederlandse overheid tracht ernaar in 2020 twintig procent van de totale energie te laten opwekken uit duurzame bronnen, waarvan zonne-energie een van de belangrijkste bijdragen zal moeten leveren, aangezien andere duurzame energie zoals windenergie bezwaren oplevert.

Maar wat voor velen nog het belangrijkst is is de vraag of ze ook daadwerkelijk rendabel zijn. Panelen van 500Wp (Wattpiek, het maximale vermogen dat een zonnepaneel bij standaardcondities kan leveren) kunnen in Nederland per jaar ongeveer 400 kWh aan elektriciteit opwekken, wat gelijk staat aan een besparing van 95 euro. Factoren als plaatsing, hellingshoek en oppervlak kunnen echter een grote invloed uitoefenen. Voordat u besluit panelen te plaatsen is het verstandig om precies uit te rekenen wat uw persoonlijke terugverdientijd zal zijn.

In principe is het mogelijk om op elk soort dak zonnepanelen te plaatsen. Wat wel in ogenschouw genomen moet worden is de hellingshoek, die in de optimale situatie 36 graden is. Indien u een plat dak heeft kan een kantelbaar armatuur geplaatst worden. Voor zowel de opbrengst als onderhoud is dit voordelig. Bij voldoende helling zullen de panelen bijvoorbeeld veel gemakkelijker schoonspoelen, denk aan vogelpoep of sneeuw.

Een zeer voordelig punt is hoe lang zonnepanelen meegaan. De minimale levensduur van een zonnepaneel is 30 jaar, waarbij panelen van betere kwaliteit nog veel langer werkbaar zullen blijven.

Indien u niet overtuigd bent of zonnepanelen voor u de juiste keuze zijn is het verstandig meer informatie in te winnen over uw persoonlijke situatie. In bijna alle gevallen, welke locatie of welk soort huis dan ook, zal het plaatsen van zonnepanelen een verstandige keuze zijn, zowel op het gebied van milieubewustzijn als op het gebied van persoonlijke winst.