Definitieve invoerheffing op Chinese zonnepanelen

Definitieve invoerheffing op Chinese zonnepanelen

Eind november heeft de Europese Unie bekend gemaakt dat zij een invoeringheffing hebben opgelegd op glas dat wordt gebruikt voor Chinese zonnepanelen, de heffing kan oplopen tot 42,1% en duurt in eerste instantie 6 maanden. De EU hoopt door de invoerheffing de toestroom van zwaar gesubsidieerde Chinese producten naar het Europese continent te verminderen. Na 6 maanden kan de heffing worden verlengd met 5 jaar.

Klachten Europese zonnepaneelproducenten

In februari heeft de Europese Unie een onderzoek ingesteld naar de goedkope Chinese zonnepanelen, dit heeft Brussel gedaan na klachten van Europese zonnepaneelproducenten, die samen een kwart marktaandeel bezitten. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in een invoerheffing. Volgens de EU is de marktomvang minder dan 200 miljoen euro, waar in 2009 Chinese producenten 6,2% marktaandeel hadden, was dat in 2012 opgelopen tot 28,8%.

Na 6 maanden wordt er geƫvalueerd en zullen de Europese lidstaten moeten beslissen of zij de invoerheffing op glas van Chinese zonnepanelen willen verlengen met 5 jaar. In de eerste 6 maanden ligt de heffing tussen 17,1% en 42,1%, de tarieven kunnen worden gewijzigd als de invoerheffing voor een langere periode wordt ingevoerd.

Daarnaast heeft de Europese Unie een voorlopige overeenkomst met China, waarin een minimumprijs en een exportlimiet zijn vastgelegd voor Chinese zonnepanelen naar Europa. Ondanks deze overeenkomst levert de Chinese zonnepaneelproducent Zhejiang Jiafu Glass voor het maximale tarief, terwijl het bedrijf Xinyi PV Products een heffing van 39,3% tegemoet kan zien.

Minimumprijs zonnepanelen

De heffing op glas voor Chinese zonnepanelen is niet verassend, want recentelijk werd een veel groter conflict met betrekking tot Chinese zonnepanelen opgelost. Op 6 december is namelijk ook een algehele invoerheffing op zonnepanelen uit China van kracht geworden, deze heffing geldt voor 2 jaar. Chinese exporteurs die de zonnepanelen leveren tegen een bepaalde minimumprijs krijgen geen heffing opgelegd.